3 stappen om jezelf te leren kennen
Om tot antwoorden en verandering te komen is er rust nodig. Heel simpel. Jezelf tot rust brengen voelt voor vele als iets wat hoog nodig is, maar de discipline is vaak laag.
Door de drukte van het leven is er meer dan ooit verlangen naar bezinning, passie en richting. Er is zo weinig tijd, en dat voel je. Door het hollen en het eeuwige meer willen ren je jezelf keihard voorbij.
Rust, stilstaan en tijd is wat je het meest nodig hebt om dit verlangen te vervullen. Dus hoe doe je dat in vredesnaam als je geen tijd hebt?
The need to be busy
We zijn in onze generatie ontzettend ontwikkeld, we hebben continu toegang tot alle informatie die we willen. We consumeren tot we blut zijn, gewoon ‘omdat het kan’. Maar we consumeren niet alleen spullen, we consumeren ook onszelf tot we leeg en op zijn aan het einde van de dag. Er is zoveel te doen en weten, dat je vergeet jezelf te doen en weten.
Wanneer je dan eindelijk tot stilstand komt, heb je eerst een week nodig om de onrust een plek te geven. Je overgeven aan het niets doen heeft zelfs op vakantie zoveel tijd nodig dat je alweer bijna naar huis gaat als je zover bent. Wanneer je thuis bent komt de agenda tevoorschijn en plannen we ons weer als een gek vol. We have a need to be busy.
De betekenis van het leven
Ondertussen is er dat sluipende gevoel. Over de betekenis van het leven, hoe meer te willen genieten, de tijd die voorbij vliegt. Het gevoel dat er meer is, de vraag wie je bent en waar je eigenlijk echt gelukkig van wordt.
Het lijkt een onmogelijke tegenstelling, maar er is een kier van ontspanning in deze tegenpolen. Deze kier kijkt uit op de discipline over ontspanning. I know, dit klinkt absurd, maar dat is het niet.
We hebben discipline voor dingen in het leven zoals werk, huishouden, sporten. Waar is de discipline om tijd te maken voor de dingen in het leven die er echt toe doen?
De 3 stappen om verandering aan te brengen
1. Het inplannen van mijmer, ontspanning, stilte en alleen tijd.
Zonder een ander, een scherm en een bezigheid. Durf alleen te zijn en leegte te gaan ervaren.
2. Train je spier: de neiging om je druk te maken met iets of iemand.
Wanneer je deze tijd inplant, let dan eens op je neiging om te gaan doen. Om je druk te maken. Elke neiging om je telefoon te pakken, iemand op te bellen, om iets op te zoeken, over een situatie met een ander na te denken. En train je spier: doe het niet en breng je focus terug. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt.
3. Stel jezelf een bezinnings- doel voor de tijd die je hebt met jezelf.
Dus niet om een ingewikkeld vraagstuk over je werk of relatie te analyseren en over te piekeren. Een bezinnings- doel zijn vraagstukken zoals:
‘Hoe voel ik me en wat heb ik nodig?’
‘Wat vind ik nou echt leuk om te doen, wat maakt me blij?’
‘Wat vind ik belangrijk om mij op te richten deze maand/dit jaar?’
‘Doe ik nog, leef ik nog zoals ik wil?’
Het is belangrijk om je te realiseren dat dit niet eenmalig nodig is.
Om antwoord te krijgen op de vraag over wie je bent, heb je in het diepste stuk van jezelf te komen.
Je komt alleen op het diepste stuk van jezelf als je dit jezelf toestaat.
Je kan dit jezelf alleen toestaan als je dit jezelf gunt, en vervolgens de discipline erbij brengt om er iets mee te gaan doen.
De extra stap
Het jezelf gunnen is niet voor de hand liggend. Als je worstelt met strenge overtuigingen in jezelf is het een enorme uitdaging om tot dit stuk te komen. Als je dit herkent, zijn er andere stappen nodig. Om eerst deze overtuigingen aan te kijken, de oorzaak hiervan, en vervolgens de heling. Dit is exact waar de meeste mensen blokkeren.
Om deze grote vraagstukken te beantwoorden, heb je het eerst van jezelf te mogen.
Om het van jezelf te mogen, leer jezelf kennen.
Om jezelf te leren kennen, heb je naast tijd alleen, vaak een ander nodig.
Een ander die je de weg leidt, die je vragen stelt, waardoor je jezelf aankijkt.
Laat je inspireren
Ik heb het altijd moeilijk gevonden om om hulp te vragen. Vooral aan mensen die ‘verder’ waren dan mij. Want ik benijdde ze. Mijn negatieve overtuigingen namen het dan over.
De andere kant is dat deze mensen bijzonder inspiratievol zijn. Je kunt leren van mensen die je voor zijn gegaan. Door vragen te stellen, nieuwsgierig te worden. Welke stappen hebben zij genomen om hier te komen? Welke wijsheid heb ik nog niet in pacht maar kan ik leren? Hoe pas ik deze wijsheid toe zodat het past bij mij?
Ik gun jou veel mijmer, ontspanning, stilte en alleen- tijd.